[Nayttelyposti] Meccano-näyttely Suomen Rautatiemuseossa

Inka Alen inka.alen at rautatie.org
Ma 4.Kesä. 11:29:53 EEST 2007


                                                      
 Tiedote 4.6.2007Meccano – insinööritaitoa joka pojalle
Erikoisnäyttely Suomen Rautatiemuseossa 7.6.-7.10.2007

                                 

 

Suomen Rautatiemuseossa Hyvinkäällä kesän alussa avautuva Meccano – insinööritaitoa joka pojalle -näyttely kertoo Meccano–rakennussarjan historiasta sekä esittelee erilaisia Meccano-sarjoja ja niistä rakennettuja malleja. Kirjanpitäjä Frank Hornby kehitti rakennussarjan vuonna 1899 Liverpoolissa pienessä työpajassaan luodessaan leluja omille lapsilleen. Kansainvälinen menestys Meccanoista tuli jo ennen ensimmäistä maailmansotaa. 

 

Rei`itetyistä liuskoista, levyistä ja muista pienistä osista koostuva Meccano-metallirakennussarja oli Suomessa suosittu 1950- ja 1960-luvuilla. Meccano-rakentaja saattoi leikkiä insinööriä harjoittelemalla erilaisten kojeiden ja laitteiden rakentamista valmiiden ohjeiden tai oman mielikuvituksen mukaan. Rakennussarjat sisälsivät tekniikkaa liikenteen eri aloilta, kuten rautateiltä sekä tie- ja lentoliikenteestä. Tyttöjäkin yritettiin houkutella mukaan, mutta rakentaminen jäi ennen kaikkea isien ja poikien harrastukseksi. Meccanoja sai Suomessa 1960-luvulla myös palkkioksi paperinkeräyksestä. 

 

Pohjoismaiset rautatiemuseot kiertänyt näyttely on tehty Ruotsin rautatiemuseossa. Näyttelyssä on esillä erilaisia Meccano-sarjoista rakennettuja malleja sekä pienoishöyrykoneita ruotsalaisten keräilijöiden Jan Myrdalin ja Peter Langhorstin kokoelmista. Suomen Rautatiemuseo on täydentänyt näyttelyä Suomessa käytetyillä Meccano–rakennussarjoilla ja -jäljitelmillä. Näyttelyn erikoisuuksia ovat suuri Meccano-nosturi ja vuonna 1927 valmistettu Meccano-auto. Museokävijä pääsee myös itse harjoittamaan insinöörintaitojaan ja kokeilemaan Meccanoilla rakentelua. Meccanoihin voi tutustua Suomen Rautatiemuseossa 7.10.2007 saakka.

 

Tiedotustilaisuus 6.6.2007 klo 14.00

Medialla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn myös 6.6.2007 klo 17.30.

Näyttelyn avajaiset 6.6.2007 klo 18.00. Avaajana näyttelyn toinen kokoaja Peter Langhorst Ruotsista, joka on paikalla myös tiedotustilaisuudessa.

 

Kuvia: www.rautatie.org/press

(Kuva 1: Meccano-laatikon kansi, Kuva 2: Meccano-lisäosalaatikko, Kuva 3: Meccano-kirja, 

Kuva 4: Meccano-lehti, Kuva 5: Meccano-lintu, Kuva 6: Meccano-mainos, Kuva 7: Meccano- rakennusohje, Kuva 8: Meccano-rakennussarjalaatikko) 

 

 

Lisätietoja: 

Inka Alén
Amanuenssi
Suomen Rautatiemuseo
Hyvinkäänkatu 9, 05800 Hyvinkää
p. 0307 25 244
inka.alen at rautatie.org

www.rautatie.org
webshop avattu osoitteessa http://www.rautatie.org/shopLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta