[Nayttelyposti] Vapriikissa avautuu uusi valokuvanäyttely

Poikajärvi Tähtitalvikki Tahtitalvikki.Poikajarvi at tampere.fi
Pe 31.Elo. 13:01:38 EEST 2007


TSAARIN VENÄJÄ TŠEKKILÄISTEN VALOKUVAAJIEN SILMIN

Väritettyjä valokuvia Pavel Scheuflerin kokoelmasta 7.9.-9.12.2007

 

 

Vapriikissa avautuu 7.9.  valokuvanäyttely, joka esittelee vanhaa Venäjää tšekkiläisten valokuvaajien silmin. Näyttely koostuu 50 väritetystä valokuvasta. Vanhimmat kuvista on otettu 1896 Nikolai II:n kruunajaisista, viimeisimmät 40 vuotta myöhemmin nuoren neuvostovaltion toiselta vuosikymmeneltä. 

 

Kuvat on otettu lasilevyille (8,5 cm x 8,5, cm). Ne olivat aluksi mustavalkoisia mutta väritettiin myöhemmin. Heijastettaessa väritetyt negatiivit muuttuivat kirkkaan läpikuultaviksi. Tämäntyyppisten kuvien julkinen esittäminen oli erittäin suosittu huvitus Tšekinmaalla 1890-luvulla. Kuvia keräsi ensin Prahan Amatöörivalokuvaajien Klubi ja vuonna 1897 perustettiin Diavalokuvayhdistys, joka aloitti säännölliset yleisöesitykset. Suuren yleisön kiinnostus esityksiin hiipui elävän kuvan myötä ja kuvat siirtyivät palvelemaan kansansivistystä. Noin 1910 perustettiin organisaatio, joka lainasi erilaisia temaattisia kuvasarjoja opetustarkoituksiin. Myöhemmin 1918 samaa tarkoitusta palvelemaan perustettiin Prahaan Valtion Diakuvakeskus.  

 

Avoimet, yleisölle suunnatut diaesitykset valistivat kansaa ja toivat kaukaisetkin maailmankolkat käden ulottuville. Samalla ne edistivät valokuvausharrastuksen leviämistä laajemmalle. Monet väritetyt kuvat ovat nyttemmin haalistuneet ja menettäneet loistonsa. Hyväkuntoiset kuvat ovat hyvin harvinaislaatuisia historiallisia dokumentteja.

 

PAVEL SCHEUFLER

Prahalainen Pavel Scheufler on varhaisen valokuvan tutkija, keräilijä ja opettaja. Hänen erityisen kiinnostuksensa kohteena ovat Itävalta-Unkarin alueella työskennelleet valokuvaajat, jotka ovat häipyneet historian hämärään. Scheufler pyrkii tuomaan heidän työtään suuren yleisön nähtäville erilaisten näyttelyiden ja julkaisujen kautta. 

 

Pavel Scheufler opettaa valokuvan historiaa taideteollisessa korkeakoulussa ja on mukana useissa järjestöissä, joiden tehtävänä on historiallisen valokuvaperinnön säilyttäminen ja tallentaminen jälkipolville. Erityisen kiinnostunut hän on kuvien digitaalisesta tallentamisesta ja tämän tekniikan kehittämisestä historiallisten valokuvien säilyttämiselle sopivaksi. Vuonna 1995 hän avasi oman sähköisen valokuvamuseonsa. Scheufler on kiinnostunut myös median ja yhteiskunnan suhteista ja hän on  aktiivinen kirjoittaja, runoilija ja luonnonystävä.

 

 

 

 

 

Tähtitalvikki Poikajärvi
Tiedotus- ja markkinointisihteeri
Press and PR Officer
+358 50 321 1189
Vapriikki, Veturiaukio 4
PL 487, 33101 Tampere
 Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta