[Nayttelyposti] Päivikki Kallio - Mielen talot ja tilat -näyttely Hyvinkään taidemuseossa 8.9.-14.10.2007

Kuisma Tuija Tuija.Kuisma at HYVINKAA.FI
To 30.Elo. 09:00:24 EEST 2007


PÄIVIKKI KALLIO

MIELEN TALOT JA TILAT  

teoksia vuosilta 1982-2007

Hyvinkään taidemuseo 8.9 -14.10.2007

 

Taiteilija tavattavissa ripustuksen yhteydessä keskiviikkona 5.9. klo 14.00. Avajaiset perjantaina 7.9. klo 18.00. Avajaisissa esiintyy cembalotaiteilija Anna-Maaria Oramo. Tervetuloa!

 

Päivikki Kallio on graafikko, joka on laajentanut kiinnostavalla tavalla grafiikan käsitettä jo 80-luvulta lähtien. Grafiikan kuvallisuudesta ja monistettavuudesta hän on siirtynyt  kolmiulotteisuuden ja tilallisuuden sekä myös aineettoman valon ja varjon hyödyntämisen suuntaan. Uusimmissa teoksissa Päivikki Kallio palaa lapsuutensa maisemiin Hyvinkäälle.

 

Hyvinkään Helenenkadulla opettajaperheessä kasvanut taiteilija tuo näyttelyyn varhaisia grafiikanvedoksia, viime vuosien tilateoksia ja uusimpia valokuvaa ja elokuvaa hyödyntäviä installaatioita. 1980-luvun alun grafiikassa kuva on kokonainen ja muodostaa usein illuusion todellisuudesta. Kun grafiikassa vedoskoot suurentuivat ja maalauksellinen väri valtasi alaa, Päivikki Kallio etsi uusiutumista toisesta suunnasta. Hän säilytti ilmaisunsa ja menetelmiensä juuret grafiikassa, mutta otti käyttöön materiaaleja ja tekniikkaa, joissa ei välttämättä tarvittu sen paremmin paperia kuin painoväriäkään. Vedos olikin varjo tai valo seinällä tai kuva oli hiekkapuhallettu peilin tai kiven pintaan. Valmiit esineet, erilaiset grafiikan historiaan liittyvät materiaalit ja tilallisuus yhdistyivät vedostamisen periaatteeseen. 

 

Käsityöläisyys ja käsitteellisyys kuuluvat molemmat Päivikki Kallion taiteen ominaislaatuun. Käsin tekeminen on osa ajattelua, ajattelu kulkee käsien kautta. Työstäessään jotakin teoksen osaa taiteilijaa ajattelee samalla fyysistä tilaa joka on keskeinen osa kokonaisuutta ja vaikuttaa sekä tekemisen että kokemisen prosessiin. Digitaalisen tekniikan mahdollisuudet ovat muuttaneet käsityön luonnetta esimerkiksi uusimmassa Isäni talo -videoprojisoinnissa sekä siihen liittyvissä valokuvateoksissa, jotka on hiekkapuhallettu peileille. Uusimmassa teoskokonaisuudessaan Päivikki Kallio käsittelee omaan henkilöhistoriaansa liittyvien kuvien kautta identiteetin, ajan ja muistin kysymyksiä, sukupolvien ja perheen sisäisiä siteitä ja niistä irrottautumista. Ensiesitys Hyvinkään taidemuseossa sopii hyvin, sillä videossa kuvattu Pauli Kallion rakentaman talon purkaminen tapahtui vain kivenheiton päässä museolta.

Lisätietoja Raisa Laurila-Hakulinen puh. 040 571 0729 tai raisa.laurila-hakulinen at hyvinkaa.fi <mailto:raisa.laurila-hakulinen at hyvinkaa.fi> . Kuvia lehdistökäyttöön osoitteessa www.hyvinkaa.fi/press <http://www.hyvinkaa.fi/press> .

 

 

Hyvinkään taidemuseo, Hämeenkatu 3 D, 05800 HYVINKÄÄ

p. (019) 459 4002, f. (019) 459 4001, www.hyvinkaa.fi/taidemuseo, taidemuseo at hyvinkaa.fi,

Avoinna: ti-pe 11-18, la-su 11-17

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta