[Nayttelyposti] Siveltimien Sato 2007 Emil Cedercreutzin museo- ja kulttuurikeskus

Marja Hänninen-Tolvi marja.hanninen-tolvi at harjavalta.fi
Ke 8.Elo. 08:44:04 EEST 2007


 

SIVELTIMIEN SATO 2007

Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen kesäkurssien näyttely

 

Emil Cedercreutzin museo- ja kulttuurikeskus, Harjavalta

5.8.-31.8.2007

 

 

Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen valtakunnalliset maalauskurssit, Sivellin I & II, järjestettiin viidennen kerran Harjavallassa yhteistyössä Emil Cedercreutzin museo- ja kulttuurikeskuksen sekä Harjavallan kansalaisopiston kanssa. Kurssien opettajat (taidemaalari ja kuvataiteen lehtori Taru Tomperi, taidemaalari Maikki Haapala, taidemaalari Pentti Kokko, taidemaalari Anja Karkku-Hohti ja taiteilija Tello Anttila) jyryttivät 96 työtä 44 opiskelijalta ja nyt 59 akvarellityötä on esillä näyttelyssä, joka kantaa nimeä Siveltimien sato. Kurssien osallistujat ovat kotoisin eri puolelta Suomea sekä yksi akvarellisti Yhdysvalloista, Bostonista.  Osa kurssilaisista on ammattitaiteilijoita, osa vakavasti asiansa ottavia harrastajia.

 

Seuraavassa kurssilla toimineen opettajan Maikki Haapalan ajatuksia niin oppilaidensa näyttelystä kuin akvarellitaiteen olemuksesta ja sen asemasta kuvataiteen kentällä.

 

 

"SIVELTIMIEN SATO" 2007 - näyttelyn herättämiä ajatuksia

 

Näyttelyn teemanimi "Siveltimien Sato" tahtoo kertoa kasvavasta taidosta, tarkasti tehdystä työstä ja työn herkullisista tuloksista - niin kuin sadossa on kysymys. Useiden taiteilijoiden kohdalla voi puhua jopa kypsymisestä. 

 

Näinä aikoina, kun helposti manipuloitava digikuva pyörittää maailman pauloihinsa, on ollut pakko ottaa taiteen olemus lähitarkasteluun. Loppujen lopuksi Siveltimet 1. ja 2. - kursseilla on pohdittu taiteen olemusta ja merkitystä. Ilmavassa "taiteellisessa flowssa" näyttelyn työt ovat syntyneet. Filosofi Heideggerkin sanoo, että taide on totuuden avautumisen tapa. Meilläkin on ollut tunne, että kiinnitymme suurempiin totuuksiin kuin pelkästään subjektiivisen taidon näyttämiseen, Väri ja muoto ovat hullaannuttaneet aikoinaan Kandinskyn (pisteen ja viivan henkisestä olemuksesta) - miksei sitten nykyhetken tekijöitä.   

Yksilöllisen havaitsemisen herkkyyden ja tulkintakyvyn kehittämisessä taiteellinen toiminta on luontevin ulottuvuus. Halumme kertoa vesivärin mahdollisuudesta tulkita kauneutta, kuulautta ja raikkautta, tuntuu suorastaan missiolta. Uskomme 

jopa, että työmme ovat merkittäviä katsojalle juuri vilpittömän, suuren innostuksemme vuoksi.

 

Akvarellitaide kauneudestaan huolimatta pääsee liian vähän esille. Öljyväri koetaan arvokkaammaksi ja enemmän "Oikeaksi taiteeksi". Suuri osa maalareista on ollut Suomen Akvarellitaiteen yhdistyksen mukana tekemässä tilaa vesiväritöille taiteen laajalla kentällä. Halumme on myös kannustaa ihmisiä hakeutumaan akvarellin pariin, kokeilemaan ja innostumaan. 

 

Akvarelli on helpon näköistä, mutta se on taitolaji. Väri on tärkeä, paperi jopa kiinnitetään liimalla, ettei väri sammuisi. Kun opettelee veden ja värin keskinäisen "suhdetoiminnan", voi antautua leikkiin jopa 

tanssiin värien kanssa ja jäädä ihastelemaan värin omia tekoja yhteistyössä valon kanssa. Sivellin-kursseilla oltiin aivan uusien asioiden äärellä. Kaikki modernin taiteen - ismit  on toteutettu öljyväreillä. Me kokeilimme mm, kuinka akvarelli taipuu esim. kubistiseen ilmaisuun tai monotypiaan. On tehty suorastaan historiaa. 

 

Aiheet ovat yksinkertaisia. Yritimme saada motiiveihimme hohtoa ja ilmeikkyyttä akvarellitekniikan ihmeistä, joita ei koskaan voi liikaa harjoitella.

Moni taiteilija totesi palautteessaan saaneensa uutta innostusta ja virikkeitä ja ymmärtäneensä akvarellista "jotakin syvällistä". 

 

Maikki Haapala

 

Tiedustelut:



Tello Anttila

Suomen Akvarellitaiteen yhdistys

tello at kolumbus.fi

0400 535 1200

 

Esa Strander

Emil Cedercreutzin museo- ja kulttuurikeskus

esa.strander at harjavalta.fi

puh. 02 535 1212

 

Lehdistökuvia:

 

Marja Hänninen-Tolvi

Emil Cedercreutzin museo- ja kulttuurikeskus 

marja.hanninen-tolvi at harjavalta.fi

puh. 02 535 1213



EMIL CEDERCREUTZIN MUSEO- JA KULTTUURIKESKUS

Yhteystiedot:
Emil Cedercreutzin museo- ja kulttuurikeskus
Museotie 1, 29200 Harjavalta
puh. (02) 535 1200
http://www.harjavalta.fi/palvelut/emil_cedercreutzin_museo-ja_kul/
cedercreutzin.museo at harjavalta.fi

Avoinna: 
1.6.-31.8. joka päivä klo 11-18, la 11-16 
1.9.-31.5. joka päivä klo 12-16, to klo 12-18, la suljettu

Museokahvila avoinna museon aukioloaikoina
Kaunis maisemareitti museon piha-alueella Kokemäenjoen varrella
Museokauppa Tallipuoti avoinna museon aukioloaikoina


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta