[Nayttelyposti] minna havukaisen ja anni leppälän valokuvia hyvinkään taidemuseossa

Laurila-Hakulinen Raisa Raisa.Laurila-Hakulinen at HYVINKAA.FI
Ti 17.Huhti. 12:29:17 EEST 2007


Minna Havukaiseen ja Anni Leppälän

valokuvia Hyvinkään taidemuseossa 20.4.-27.5.2007

 

Taiteilijat lehdistön tavattavissa ripustuksen yhteydessä keskiviikkona 18.4. klo 12-14. Avajaiset perjantaina 20.4. klo 18.00.  Tervetuloa!

 

Minna Havukainen on kuvannut vastasynnyttäneitä äitejä lääketieteen ympäröiminä sairaalassa, fyysisten ja psyykkisten myllerrysten kourissa. Kuvissa intiimiys ja herkkyys yhdistyvät sairaalan ammattikäytäntöihin, synnytysosaston arkeen. Samalla ne tallentavat ainutkertaisen tapahtuman, johon liittyy lämpöä ja hellyyttä mutta myös väsymystä, kipua ja epävarmuutta. Havukaisen kuvat ovat klassisia muotokuvia, jotka ovat kunnianosoituksia äitiydelle. Hän toteaa: "Taiteellinen rakkauteni on etsiä realismin kauneudesta asioita ja ilmiöitä, joita ympäröi kivusta ja tuskallisuudesta hioutunut inhimillinen elämä. Kuvieni edessä katsojat voivat peilata fyysisyyden nostattamia tunteitaan. Äitiydessä ruumiillisuuden materiaalisuus ja henkisyys eivät ole erotettavissa toisistaan".

 

Anni Leppälä käsittelee kuvissaan liikettä toden ja epätodellisen välillä, rajalla joka vuoroin hämärtyy ja tarkentuu. Valokuvalla voi viedä huomion näkyvän maailman läpi näkymättömään ja aineettomaan todellisuuteen. Hetkellisyys, luopuminen, ajan rajallisuuden vihlaisu ovat läsnä hänen kuvissaan: "Miten pysäyttää tunne, muisto? Sitomalla se osaksi näkyvää, liimaamalla huoneen seiniin, valokuvan pintaan. Paradoksaalista on, että kun hetken yrittää säilyttää pysäyttämällä, sen myös samalla menettää. Kuvaustilanteessa minua johdattelevat sellaiset hetket joiden merkitykset kuultavat asian tai esineen takaa. Kuin ohut iho jonka alla on muistojen arvaamaton virta."  Anni Leppälän kuvissa on läsnä sekä tasapainon kokemus että sen hauraus ja särkymisen mahdollisuus.

 

Lisätietoja ja kuvia tiedotusvälineiden käyttöön osoitteessa www.hyvinkaa.fi/press (kuvat avajaisviikolla) tai  Raisa Laurila-Hakulinen puh. 040 571 0729 tai raisa.laurila-hakulinen at hyvinkaa.fi. 

----------------

Raisa Laurila-Hakulinen

museonjohtaja 

Hyvinkään taidemuseo

Hämeenkatu 3 D 05800 HYVINKÄÄ

p. 019 459 4003 tai 040 571 0729

raisa.laurila-hakulinen at hyvinkaa.fi

www.hyvinkaa.fi/taidemuseo

 

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta