[Nayttelyposti] Mari Rantanen Taidehallissa ja Maija Blåfield Studiossa 14.4.-6.5.

Sanna Kangasluoma sanna.kangasluoma at taidehalli.fi
Pe 13.Huhti. 13:44:03 EEST 2007


Helsingin Taidehallissa 14.4.-6.5.

 

Mari Rantanen: Paljon ja kerralla – Much of All at Once

 

Hehkuvia värejä ja kaleidoskooppimaista rytmiikkaa

 

Mari Rantasen (s. 1956) näyttely Taidehallissa huhtikuussa on laajin Suomessa nähty katsaus hänen tuotantoonsa. Taidehallissa nähdään maalauksia viimeisen viidentoista vuoden ajalta. Erityisen runsaasti esillä on 2000-luvulla syntyneitä uusia teoksia, joita ei ole vielä nähty Suomessa. Luvassa on visuaalisia elämyksiä tämän hetken merkittävimmältä koloristilta.

 

Mari Rantanen on maalannut koko talven ja kevään Taidehallin näyttelyyn aivan uusia teoksia. Uusimmat maalaukset ovat kookkaita ja ne on tehty nimenomaan Taidehallin tiloja ajatellen. Rantasen teoksissa näkyy ja tuntuu taiteilijan kiinnostus arkkitehtuuriin ja ihmisen rakentamaan maisemaan sekä voimakkaisiin väreihin ja visuaalisiin kulttuureihin. Maalausten ja arkkitehtuurin suhde on Rantaselle tärkeä – maalauksista tulee kuin installaatioita, joihin katsoja voi ”mennä sisään”. Taiteilija itse kuvailee maalaavansa tunne- ja kokemustilojaan – ikään kuin kuvia siitä, miltä paikat, kaupungit, rakennukset, tilanteet tuntuvat. ”Haluan tehdä elämää näkyväksi, myös sitä mikä on näkymätöntä – luoda paikkoja tunteille.”

 

Taidehallissa nähdään ensimmäistä kertaa Helsingissä mm. kahdeksanosainen Taj Mahalin valon ja aineettomuuden kokemuksesta syntynyt maalaussarja Unbearable Lightness of Being (2004). Teos herätti paljon huomiota ja sytytti ruotsalaisen lehdistön Tukholman Millesgårdenin näyttelyssä 2005 – Göteborgin taidemuseo hankki sen välittömästi kokoelmiinsa. Dream on dreamer -installaation (2003–2007) lähtökohtana taas on metrokartta, urbaani asuminen ja kaupungin unelmapaikat.

 

Avoinna: ti, to, pe 11–18, ke 11–20, la–su 12–17. Ma suljettu.

Pääsymaksut: 7/5 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Opastettu kierros suomeksi sunnuntaisin klo 15.

 

*

Taidehallin studiossa 14.4.-6.5.

 

Maija Blåfield: Nähtävyys 

 

Maija Blåfieldin videoteoksessa Nähtävyys katsotaan ihmisiä, jotka ovat matkustaneet jonnekin nähdäkseen nähtävyyden. 

 

Maija Blåfield kääntää asiat päälaelleen ja tarkkailee nähtävyyden sijasta paikalle matkustaneita ihmisiä. Julkisen kohteen sijasta katse kiinnittyykin yksityiseen kokemukseen, ja havainnoimme, mitä tapahtuu, kun yhtäältä henkilökohtainen ja toisaalta yleinen, kaikille yhteinen kohtaavat. Nähtävyys-video koostuu materiaalista, jota on kuvattu mm. Grand Canyonilla, Colosseumilla, Pieni merenneito –patsaalla tai Jim Morrisonin haudalla. 

 

Teokseen liittyy myös taiteilijakirja Sight Album, joka esittelee Maija Blåfieldin omien yksityisten nähtävyyksien kokoelman. Taiteilijakirja on toteutettu yhdessä belgialaisen S.M.A.K museon kanssa joulukuussa 2006. Blåfield on myös aikaisemmissa videoteoksissaan ja installaatioissaan käsitellyt matkustamista, yksilön päämääriä suhteessa yhteiskunnan normeihin ja käsityksiä erilaisista rajoista ja rajoituksista. 

 

”Nähtävyyttä katsoessaan ihmiset ovat yleisessä, julkisessa tilassa, joka poikkeaa huomattavasti heidän kotiympäristöstään. Esimerkiksi Eiffel-tornin juurella katsojat tavoittelevat jotakin erityisen merkittävää henkilökohtaista hetkeä – periaatteessa hyvin epäpersoonallisessa paikassa. Silloin tuosta hetkestä tulee nähtävyys minulle, ulkopuoliselle tarkkailijalle, ja se luo uuden tarinan.”

 

Maija Blåfield (s.1973) on valmistunut maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2004, hän on opiskellut myös Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa ja Yleisradion draama-akatemiassa käsikirjoittamista. Blåfield on työskennellyt monipuolisesti kuvataiteen eri alueilla valiten tekniikan aina kunkin teoksen sisällön ja vaatimusten mukaan. Videotaiteen lisäksi hän on valokuvannut, tehnyt piirroksia, taiteilijakirjoja ja installaatioita. Taidehallin Studiossa vuonna 2005 nähty dokumenttielokuva Maailmaa pelastamassa palkittiin samana vuonna Arktisen Upeeta -elokuvafestivaalin pääpalkinnolla ja se on esitetty myös televisiossa. Hän on osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin ja festivaaleihin Suomessa ja ulkomailla ja saaden palkintoja myös kansainvälisillä festivaaleilla. Vuonna 2007 Maija Blåfieldin teoksia tullaan näkemään myös Mäntän kuvataideviikoilla, yksityisnäyttelyssä Helsingin kaupungin taidemuseon Kluuvin galleriassa sekä Kiasman Kontissa.

 

Avoinna: ti, to, pe 11–18, ke 11–20, la–su 12–17. Ma suljettu.

Pääsymaksut: 7/5 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

 

 

-----------------------------

Sanna Kangasluoma

Tiedotus- ja markkinointivastaava

Press and Marketing

TAIDEHALLI / KUNSTHALLE HELSINKI

Nervanderinkatu 3

FIN-00100 Helsinki

Tel. +358 9 4542 0613

Gsm +358 40 4514772

Fax +358 9 4542 0610

 <mailto:sanna.kangasluoma at taidehalli.fi> sanna.kangasluoma at taidehalli.fi

 <http://www.taidehalli.fi> www.taidehalli.fi

 

 
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta