[Nayttelyposti] MARIANNA UUTINEN Ytimestä-Coring Mikkelin taidemuseossa 12.4. - 27.5.2007

Hyvönen Paula Paula.Hyvonen at Mikkeli.fi
To 12.Huhti. 15:08:16 EEST 2007


MARIANNA UUTINEN Ytimestä - Coring 
Mikkelin taidemuseo  12.4. - 27.5.2007
 

Marianna Uutisen Ytimestä - Coring -yksityisnäyttelykiertueen toinen näyttelyosuus on esillä Mikkelin taidemuseossa. Kiertue käynnistyi tammikuussa Helsingin Taidehallista, ja nyt yleisön nähtäville on tuotu jälleen uusi kokoelma teoksia taiteilijan tuotannosta 1980-luvun lopulta tähän päivään. Uudet ja vanhat teokset on asetettu näyttelyssä keskinäiseen vuoropuheluun. Näyttelyn on kuratoinut taidehistorioitsija ja tutkija Pilvi Kalhama. "Viimeaikaiset ja kiertuetta varten tehdyt uudet teokset sulkevat ympyrän: niiden kautta myös vanhoja teoksia katsotaan tuoreesta näkökulmasta - ei niinkään kronologisoivasti, vaan nykypäivän silmin ja uusin rinnastuksin", kuraattori kiteyttää.  

Pieksämäeltä kotoisin oleva Marianna Uutinen (s. 1961) on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita. Maalauksen sisällöllisiä ja materiaalisia rajoja rikkova, taiteesta ja populaarikulttuurin ilmaisukielistä ammentava Uutinen on kuvataiteen uudistaja, jonka omintakeinen ilmaisukieli haastaa myös katsojansa. Nimensä mukaisesti näyttely kiteyttää Marianna Uutisen tuotannon keskeisimmät lähtökohdat ja nostaa esiin hänen käänteentekeviä teoksiaan. Jokaisessa näyttelypaikassa teoskokonaisuus rakentuu tilan ehdoilla ja taiteilijan tuotannon eri puolia painottaen. Mikkelin taidemuseon näyttelyssä nähdään mm. taiteilijan läpimurtovaiheen pursotusmaalauksia ja 1990-luvun puolivälin akryylireliefejä, esimerkiksi Mikkelin taidemuseon omistama teos Oral Seeks Love (1994) sekä Feelings-sarjan teoksia, joita nähtiin ARS 95-näyttelyssä. 

Taiteilijan ydinaiheita läpi tuotannon ovat olleet identiteettiin, pinnallisuuteen ja seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset. Samalla Uutinen tuo teoksissaan esiin hienovaraista ironiaa, etäisyyden ottoa pinnallisuuteen, kliseisiin sekä siihen, mikä on ilmeistä ja itsestään selvää. 

Marianna Uutinen valmistui Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1985. Hän on opiskellut myös Pariisissa vuosina 1991-92 Institut des Hautes Etudes en Arts Plastiques'issa. Hänellä on ollut lukuisia näyttelyitä kotimaassa sekä ulkomailla Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Venetsian biennaalissa hän edusti Suomea vuonna 1997. Uutinen toimii Kuvataideakatemian maalaustaiteen professorina ja viime vuonna hänet palkittiin taiteen Suomi-palkinnolla.

Marianna Uutinen: Ytimestä - Coring on näyttelykiertue, joka käynnistyi Taidehallin näyttelyllä 10.2. - 4.3. Mikkelin taidemuseosta kiertue jatkaa myöhemmin tämän vuoden syksyllä Turun taidemuseoon. Kiertueen yhteydessä on julkaistu myös Uutisen tuotantoa laajasti esittelevä kirja, jossa kirjoittavat Kalhaman lisäksi Wienin taidehallin pääkuraattori Sabine Folie ja Malmön taideakatemian tuore rehtori Anders Kreuger.

Lisätietoja ja lehdistökuvia
amanuenssi Paula Hyvönen, puh. (015) 194 2421, paula.hyvonen at mikkeli.fi


Mikkelin taidemuseo, käyntiosoite Ristimäenkatu 5, postiosoite Hallituskatu 8 E, 50100 Mikkeli. Internet: www.mikkeli.fi/museot E-mail: museot at mikkeli.fi Museo on avoinna ti-su 10-17, ke 12-19, la 10-13, ma suljettu. Loka-huhtikuussa perjantaisin vapaapääsy. Pääsymaksu aikuiset 3 EUR, opiskelijat 2 EUR, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Ryhmille opastuksia arkisin klo 8-17, puh (015) 194 2424, fax (015) 366 161.


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta