[Nayttelyposti] Lux & Umbra -näyttely avautuu WAMissa 6. lokakuuta 2023

Lähdeniemi Hanna-Sanni hanna-sanni.lahdeniemi at turku.fi
To 28.Syys. 08:16:23 EEST 2023


LUX & UMBRA
WAM 6.10.2023-14.01.2024

WAMin päätiloissa 6. lokakuuta avautuva Lux & Umbra -näyttely esittelee tämän hetken suomalaisen valotaiteen monimuotoisuuden ja erittäin korkean tason. Näyttelyssä nähdään kuuden valoa ja varjoa taiteessaan käyttävän mediataiteilijan ja taiteilijaryhmän tuotantoa.

Pimeään vuoden aikaan sijoittuva näyttely Lux & Umbra (lux = valo, umbra = varjo) tuo valoa ja antaa kävijälle tehokasta valohoitoa ja serotoniinipiikin muistuttaen samalla siitä, että siellä missä valo on kirkkainta, ovat varjot myös tummimpia.

Valo on nykytaiteessa voimallinen ilmaisuväline
Valo on maapallolla elämän edellytys. Valon ja varjon vaihtelu rytmittää elämäämme ja erityisesti näillä leveysasteilla vaikuttaa suoraan mielialaamme. Valon kuvaaminen on ollut renessanssista asti keskeinen osa kuvataidetta. Itse fyysistä valoa ja valolähteitä on käytetty vaihtelevasti osana taideteoksia jo sadan vuoden ajan, ja erityisesti modernistinen arkkitehtuuri alkoi kiinnittää huomiota valoon ja valaisuun.

1960-luvulla valotaide alkoi tekniikan kehittyessä muodostua omaksi taiteenlajikseen, mutta vasta viime vuosina se on noussut suomalaisen yleisön tietoisuuteen erilaisten valotaidefestivaalien myötä.  Valo on nykytaiteessa voimallinen ilmaisuväline, se ei ole vain talojen tai puiden valaisua värivaloilla.

Näyttelyn taiteilijat ja taiteilijaryhmä

Tamperelaisen Anna Hyrkkäsen tilateos Superpositio tuo näkyviin mekanismeja, joilla ihmiskeho, mieli, aivot ja tajunta liittyvät toisiinsa ja työskentelevät yhdessä luoden omien sääntöjensä varassa toimivan, alati kehittyvän ja toimintaansa muovaavan mikrokosmoksen.

Helsinkiläinen mediakollektiivi Konvolv käsittelee taiteessaan yhteiskunnallisia, poliittisia ja ympäristöön liittyviä aiheita ja kysymyksiä. Lasereita, käsin puhallettua lasia, äänimaisemia ja tietokonekoodia yhdistelevä teos HAMISTAGAN käsittelee huomiotaloutta ja henkiseen omaisuuteen perustuvaa taloudellista muutosta.

Valotaiteilija Antti Kulmalan teos Valon vektorit käsittelee valon fysikaalisia ominaisuuksia ja haastaa katsojat pohtimaan valon, avaruuden ja liikkeen välisiä suhteita uudella tavalla.

Kokkolalainen kuvataiteilija Anni Laukka käyttää teoksissaan hyväkseen erityisesti varjoja. Hänen uusimmat teoksensa käsittelevät Ukrainassa käytävän Venäjän hyökkäyssodan lapsille aiheuttamaa hätää ja kärsimystä. Teokset muodostuvat lasten leluista, jotka ukrainalainen hyväntekeväisyysjärjestö Malyn Volonter on kerännyt pommitetuista kodeista Malynissa, Morozivkassa, Mykolaivissa ja Borodyankassa Ukrainassa.

Lohjalla asuva ja työskentelevä kuva- ja mediataiteilija Pasi Rauhala tunnetaan erityisesti tilallisista ja vuorovaikutteisista installaatioistaan. WAMin veistossalin täyttävää mediateosta Wires varten Rauhala on 3D-skannannut ihmisiä erilaisissa tapahtumissa lähdemateriaaliksi ja muokannut niistä visuaalisesti näyttävän abstraktin 3D-animaation.

Alexander Salvesen keskittyy usein väreihin, tilaan ja muotoihin ja erityisesti niiden suhteeseen toisiinsa ja katsojaan. Salvesenin työ kumpuaa usein havainnoista ympäröivästä luonnosta ja sen ilmiöistä, mutta myös nykyisistä poliittisista ja sosioekonomisista tilanteista.
Näyttelyn on kuratoinut Turun museokeskuksen näyttelyamanuenssi Jonni Saloluoma.

Lux & Umbra mukana Valon polku -tapahtumassa
Lux & Umbra laajenee joulukuussa museorakennuksen ulkopuolelle Valon polku -tapahtuman ajaksi 6.-9.12. Antti Kulmala toteuttaa museon ulkopuolelle näyttelyyn liittyvän valotaideteoksen, joka on osa Valon polku -tapahtumaa. Toteutus yhteistyössä Valon polku -tapahtuma ja Suomen valotaiteen seura FLASH.

Lux & Umbra -näyttelyn oheisohjelma

·        Näyttelyopastukset suomeksi sunnuntaisin klo 14, ruotsiksi 29.10., 26.11. ja 14.1. klo 15

·        Syyslomaviikon avoimet taidetyöpajat 17.-20.10. klo 12-15

·        WAMin lasten viikonloppu 18.-19.11. klo 10-15

·        Avoimet taidetyöpajat kaikenikäisille 25.-26.11 ja 2.-3.12. klo 13-16

·        WAMin Valon polku -tapahtuma 8.12. klo 17-21

·        Aamukaffet WAMissa ja rentoa taiteilua 16.-17.12 klo 11-13

·        After work -taidepaja 19.12., 20.12. ja 21.12. klo 16-17.30

Lisätiedot
Jonni Saloluoma, näyttelyamanuenssi
puh. 040 861 1637, jonni.saloluoma at turku.fi
Turun museokeskus, Turun kaupungin kulttuurin palvelukokonaisuus
WAM, Itäinen Rantakatu 38, Turku. Puh. 02 262 0850, wam at turku.fi, wam.fi




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta