[Nayttelyposti] Jarno Vesalan näyttely avautuu Salon taidemuseossa 30.9.2023

Nykänen Reetta reetta.nykanen at salo.fi
Ke 20.Syys. 17:48:15 EEST 2023


JARNO VESALA
Salon taidemuseo Veturitalli, 30.9.2023–7.1.2024

Tasan kymmenen vuotta sitten Vuoden nuoreksi taiteilijaksi valitun Jarno Vesalan (s. 1977) yksityisnäyttely Salon taidemuseossa on laaja katsaus taiteilijan pääasiallisesti kolmen viime vuoden aikana tehtyyn tuotantoon. Vanhan veturitallin korkeat, hämärästi valaistut salit luovat ainutlaatuiset puitteet Vesalan suurille installaatioille, joita ei ole nähty esillä tässä laajuudessa sitten vuoden 2013 näyttelykiertueen. Kymmenessä vuodessa teosten koko ja massa ovat kasvaneet ja samalla niistä on tullut koko tilan täyttäviä installaatioita.

Vesalan teoksissa yhdistyy useita taiteen ilmaisumuotoja kuten liikkuvaa kuvaa, kuvanveistoa sekä ääntä. Näyttelysalien pimeys toimii välineenä teosten esittämiselle. Keskeisessä roolissa installaatioissa on katsojan kokemus. Teokset ovat kuin pysähtyneitä elokuvan kohtauksia, joihin katsoja pääsee sisään. Katsojasta tulee osa teosta, kun hän sulautuu hahmoksi muiden joukkoon. Teokset syntyvät taiteilijan ympäristöstään tekemistä havainnoista. Hän pyrkii jakamaan muistonsa tapahtuneesta siten, että katsoja tavoittaa teoksen äärellä saman tunteen kuin taiteilija itse havaintonsa syntyessä. Teosten hahmoissa aistittava, juuri tapahtunut tai tuleva muutos luo jännitteen katsojan ja teoksen välille.

Veturitallin näyttelyn teoksia yhdistää meille kaikille yhteinen ja tärkeä asia, kodin käsite. Koti merkitsee turvallisuutta, rauhallisuutta, menneisyyden muistoja ja tulevaisuuden suunnitelmia. Joskus koti voidaan menettää tai sinne yritetään tunkeutua väkisin. Näyttelytilojen dramaturgia johdattelee katsojaa kurkkimaan ikkunoista sisään sekä liikkumaan videoprojisointien ja rakennelmien välissä. Saloon on toteutettu myös kokonaan uusi, teeman yhteen kokoava teos, jossa katsoja joutuu seuraamaan erään tapahtuman kulkua osana suurta ihmisjoukkoa, hiljaisena hyväksyjänä. Miltä tuntuu olla osa ryhmän toimintaa, mutta samalla ulkopuolinen ja yksin? Vesalan rakentamat kohtaukset ovat hienovireisiä kannanottoja tämän hetken yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Samalla taiteilija esittää pienten eleiden kautta kysymyksiä ihmisenä olemisesta.

Huom.! Veturitallin syysnäyttelyiden avajaisia vietetään pe 29.9. klo 18-20. Bussikuljetus avajaisiin Helsingistä lähtee Kiasman tilausajopysäkiltä klo 16:00. Paluu Helsinkiin samana iltana Salosta klo 19:45. Varaathan paikkasi kuljetukseen etukäteen sähköpostitse: veturitalli at salo.fi<mailto:veturitalli at salo.fi>.

Tiedustelut näyttelystä: Salon taidemuseon intendentti Minna Nyqvist 044 7784888, minna.nyqvist at salo.fi<mailto:minna.nyqvist at salo.fi>
Taiteilijan kotisivu: http://jarnovesala.com/

Salon taidemuseo Veturitallli, Mariankatu 14, 24240 Salo, puh. 02-7784892. Avoinna ti–pe 10–18, la–su 11–17. Pääsymaksu 10/7€, Museokortti, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 14.

--

Reetta Nykänen
Museoassistentti

Salon taidemuseo Veturitalli
Mariankatu 14
24240 Salo
02 778 4892
reetta.nykanen at salo.fi<mailto:reetta.nykanen at salo.fi>

https://salontaidemuseo.fi/



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta