[Nayttelyposti] Überhund – Taiteen kiehtovat koirat avautuu Mikkelin taidemuseossa 13.10.2023

Pesari Riina riina.pesari at sivistys.mikkeli.fi
Ma 2.Marras. 15:06:18 EEST 2023


ÜBERHUND – TAITEEN KIEHTOVAT KOIRAT
Mikkelin taidemuseo 13.10.2023–28.1.2024

Überhund – Taiteen kiehtovat koirat esittelee monipuolisesti koiraa ja sen eri rooleja kuvataiteessa viimeisen 150 vuoden aikana. Kuvataiteessa koiria esiintyy huomattavan paljon, mutta arkisina ja tavallisinakin hahmoina ne saattavat jäädä helposti huomaamatta. Überhund-näyttely tuokin katseen kohteeksi koiran. Perinteisesti koiran rooli taiteessa on liittynyt turvaan, uskollisuuteen ja kumppanuuteen. Siihen on liitetty sentimentaalisuuden ja suloisuuden määreet. Näyttely avaa perinteisten koiraan liitettyjen teemojen lisäksi koiran poliittista roolia ja jalostuseettisiä kipukohtia sekä tutkii koiran materiaalisuutta. Taidehistorioitsija, FM Sonja Hämäläisen ideoima ja Salon taidemuseon johtajan Susanna Luojuksen kuratoima kiertonäyttely on toteutettu yhteistyössä Salon, Kouvolan, Jyväskylän, Mikkelin ja Kuopion taidemuseoiden kanssa. Teoksia on lainassa suomalaisista julkisista kokoelmista, museoista, gallerioista, säätiöistä ja yksityisiltä omistajilta. Näyttely on laajin koiria esittävän taiteen kokonaisuus mitä Suomessa on koskaan nähty. Mikkelin taidemuseon kokonaisuuden on kuratoinut amanuenssi Paula Hyvönen.

Näyttelyssä on esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Emma Ainala, Maija Astikainen, Elina Brotherus, Birger Carlstedt, Alvar Cawén, Robert W. Ekman, Samuli Heimonen, Liisa Hietanen, Hinni Huttunen, Leena Illukka, Alpo Jaakola, Tove Jansson, Jyri-Pekka Juntunen, Pekka Ketonen, Anni Kinnunen, Anne Koskinen, Edwin Henry Landseer (mukaan), Johan Erik Lindh, Juhani Linnovaara, Teemu Luoto, Jussi Mäntynen, Fanni Niemi-Junkola, Tiitus Petäjäniemi, Laura Pikarla, Silja Puranen, Elina Ruohonen, Stiina Saaristo, Pentti Sammallahti, Noora Schroderus, Elina Sarlin, Viljo Savikurki, Mia Seppälä, Kim Simonsson, Tarja Tella, Pekka Turunen, Samppa Törmälehto ja Hanna Vihriälä. Lisäksi teoksia on mukana prekolumbiaaniselta ajalta Meksikosta. Näyttelyyn liittyy runsaasti kuvitettu julkaisu, joka tuo esille taustoja ja näkökulmia koirista kuvataiteessa: Überhund – Taiteen kiehtovat koirat, Kirjoittajat: Sini Mononen, Sanna Lipponen, Heidi Grahn, Susanna Luojus (esipuhe), Kustannusosakeyhtiö Parvs, 2022 ISBN: 978-952-7441-25-1, Salon taidemuseo, Kouvolan taidemuseo, Jyväskylän taidemuseo, Mikkelin taidemuseo, Kuopion taidemuseo. Kirjatiedustelut ja arvostelukappaleet: Kustantaja Hanna Karppanen, hanna.karppanen at parvs.fi. Julkaisua on saatavilla taidemuseon museokaupasta.

Lemmikkejä ei teosturvallisuuden vuoksi saa tuoda näyttelysaleihin, mutta avustajakoirat työtehtävissään ovat tervetulleita.

Lisätietoja: Amanuenssi Paula Hyvönen, Mikkelin taidemuseo, paula.hyvonen at sivistys.mikkeli.fi, p. 040 129 4957.


Mikkelin taidemuseo, Maaherrankatu 18–20, 50100 Mikkeli, kauppakeskus Akseli, 2. krs. Puhelin 040 129 5090, museot at sivistys.mikkeli.fi, etunimi.sukunimi at sivistys.mikkeli.fi, www.mikkeli.fi/museot<http://www.mikkeli.fi/museot>. Avoinna kesäkaudella (touko–syyskuu) ti–su 10–17, ma suljettu. Talvikaudella (loka–huhtikuu) ke–su 10–17, ma–ti suljettu. Talvikaudella (loka–huhtikuu) kuukauden ensimmäisenä perjantaina vapaa pääsy. Pääsymaksu aikuiset 6 €, eläkeläiset, opiskelijat, työttömät 3 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Taidemuseossa käy myös valtakunnallinen Museokortti. Ryhmävierailut arkisin klo 8–16, varaukset museoiden toimistosta: museot at sivistys.mikkeli.fi, 040 129 5090. Taidemuseon löydät myös Facebookista ja Mikkelin kaupungin museot Instagramista. Taidemuseon lippukassa ja sisäänkäynti sijaitsevat kauppakeskuksen 2. kerroksessa, jonne pääsee hissillä. Näyttelytilat ovat yhdessä kerroksessa. Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita Mikkelin taidemuseoon.



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta