[Nayttelyposti] Valokuvataiteen museon syysnäyttelyt 2023 Kaapelitehtaalla

Jaakko Laasanen jaakko.laasanen at fmp.fi
Ti 8.Elo. 10:34:13 EEST 2023


Suomen valokuvataiteen museon syysnäyttelyt 2023 Kaapelitehtaalla
15.9.2023-7.1.2024
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Kaapeliaukio 3, G-rappu, Helsinki
Median vierailuaika näyttelyihin to 14.9.2023 klo 11-12. RSVP jaakko.laasanen at fmp.fi<mailto:jaakko.laasanen at fmp.fi>


Hilja Raviniemi: Sinisen kosketus
15.9.2023-7.1.2024

Syksyn 2023 kokoelmanäyttely esittelee monin tavoin uraa uurtaneen valokuvataiteilija Hilja Raviniemen tuotantoa ennennäkemättömällä laajuudella.

Hilja Raviniemi (os. Nieminen, 1915-1973) omisti elämänsä valokuvataiteelle aikana, jolloin se oli vielä pienimuotoinen ja miehinen ilmiö. Ulkomaisista näyttelyistä saapuneet "Mr. Hilja Raviniemelle" osoitetut kirjeet paljastavat, että oletusarvoisesti valokuvataiteilija oli mies. Kovalla työllä Raviniemestä tuli merkittävä vaikuttaja suomalaisen valokuvataiteen kentällä ja ensimmäisenä naisena Suomen kameraseurojen liiton puheenjohtaja.

Raviniemi erottui 1960-luvulla preussinsinisillä vedoksillaan, jotka poikkesivat aikansa usein jyrkän mustavalkoisesta valokuvataiteesta. Hän oli ammatiltaan kemisti ja työpaikka Helsingin yliopiston kuvalaitoksen laboranttina mahdollisti Suomen ensimmäiset taiteelliset röntgenkuvat. Raviniemen sadat säilyneet röntgenteokset muodostavat poikkeuksellisen kokonaisuuden suomalaisen valokuvataiteen historiassa. Hiottujen näyttelyvedosten rinnalle näyttelyssä nousevat Raviniemen uteliaasta ja huumorintajuisesta persoonallisuudesta kielivät kokeilut sekä kummalliset ja kitsahtavatkin kissakuvat.


Adolfo Vera: Jos en minä, niin kuka?
15.9.2023-7.1.2024

Adolfo Veran (s.1956) näyttely on läpileikkaus taiteilijan teoksista vuosilta 1977-2023. Näyttely tutkii ihmiskuntaa määrittäviä vallan rakenteita, aktiivisen ja anonyymin kansalaisuuden käsitteitä sekä kolonialistisen liikkeen seurauksia.

Vera kohdistaa vallan kritiikin myös itseensä ihmisenä ja valokuvaajana, pohtiessaan omaa toimintaansa ja liikkumistaan maailmassa. Tämän ajatusprosessin myötä Vera on työstänyt vanhoja kuviaan uudelleen, asettaen niitä uudenlaisiin suhteisiin toistensa ja ympäristönsä kanssa. Vaihtaessaan perspektiiviä yksilöstä yhteiskuntaan, ihmisestä ihmisyyteen ja itsestä toiseen, Vera kysyy yhä uudestaan katsojalta sekä itseltään saman kysymyksen: jos teen näin, miten se vaikuttaa maailmaan - ja jos en tee jotakin, niin kuka sitten tekee?


Patricia Rodas
15.9.-5.11.2023

1. kerroksen näyttelyiden ja pysyvän Etsin-näyttelyn rinnalla Valokuvataiteen museon galleriatilassa avautuu Patricia Rodasin näyttely. Kyseessä on ensimmäinen tammikuussa päättyneen avoimen teemahaun "Kapinoiva keho" kautta valituista näyttelyistä, joita esitetään vuoden 2024 loppuun. Valituissa projekteissa kehon ja vallan suhdetta pohditaan eri näkökulmista.

Patricia Rodasille kamera on työkalu, jolla hän kartoittaa lähisuhdeväkivallan kokemuksia. Rodas pyrkii todellisuuden subjektiiviseen kuvaamiseen analogisen valokuvan keinoin. Toisto on tärkeässä roolissa Rodasin taiteessa: Kun tekoja toistetaan tarpeeksi, ne ankkuroituvat kehoon - olipa kyse sitten negatiivisista tai positiivisista teoista.


Lisätiedot ja kuvapyynnöt:
Jaakko Laasanen
viestintäasiantuntija, Suomen valokuvataiteen museo
040 6800 307
jaakko.laasanen at fmp.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta