[Nayttelyposti] Porin taidemuseon keväässä arktinen luonto kohtaa urbaanin sykkeen

Venäläinen Anni anni.venalainen at pori.fi
Ti Helmi 9 09:09:51 EET 2016


PORIN TAIDEMUSEOSSA 12.02.2016 AVAUTUVAT NÄYTTELYT



Kevätkaudella Porin taidemuseon suuren näyttelytilan, Hallin täyttävät kiehtovat kukka-aiheiset maalaukset Eggert Péturssonin Floora-näyttelyssä. Siivessä Itä-Aasian videoikkuna - Kaupungistumisen heijastumia avaa näkymiä metropolien elämään. Maire Gullichsen ja modernismi -sarjassa on Teemana värit. Arttu Merimaan Autochthonic Fantasy johdattaa meidät Porin Kuoppakaupunkiaikaan.

Yleisölle avoin tiedotustilaisuus 12.02. kello 12
Näyttelyjen avajaiset 12.02. kello 18





EGGERT PÉTURSSON: FLOORA
Halli, 12.02. – 28.08.2016

Eggert Pétursson [s. 1956] asuu ja työskentelee Reykjavikissa, Islannissa. Hänen maalaustensa aiheena on islantilainen floora eli kukat ja kasvit. Pétursson lukeutuu 1970-luvulla opintonsa aloittaneeseen islantilaiseen taiteilijasukupolveen, joka sai vaikutteita Fluxus-taiteesta sekä käsitetaiteesta.  Hän opiskeli Islannin taideteollisuusopistossa sekä Jan Van Eyck Academie'ssa Hollannissa. Péturssonin luoma omaleimainen maailma on jatkumoa islantilaisen maisemamaalauksen ja lyyrisen taiteen perinteelle. Porin taidemuseon kokoama näyttely esittelee taiteilijan teoksia vuosilta 1990-2015.

Péturssonin varhaisemmissa teoksissa kukat ja kasvit toistuvat katkeamattomana virtana. Uudemmissa maalauksissa näkyy myös viittauksia tiettyihin paikkoihin luonnossa. Maalausten tarkastelu eri etäisyyksiltä on kiehtovaa. Yksityiskohtien runsaus saa katseen viipyilemään maalauksessa pitkään. Kauempaa katsoessa korostuvat väripinnat ja maisemalliset muodot.



ITÄ-AASIAN VIDEOIKKUNA: KAUPUNGISTUMISEN HEIJASTUMIA
Siipi, 12.02. – 28.08.2016
Kuraattori: Minna Valjakka
Taiteilijat: AI Weiwei, Chim↑Pom, HAM Yang Ah, HAYAKAWA Yumiko, HUNG Keung, KATO Tsubasa,
MAN ­Phoebe, MIYANAGA Akira, Okin Collective, WU Mali yhteistyössä Bamboo Curtain Studio, Yan Pei Ming

Tammikuussa 2013 käynnistynyt Itä-Aasian videoikkuna -projekti on tutkinut ajankohtaisia taiteen kysymyksiä ja ilmentymiä Hongkongissa, Tokiossa ja Soulissa. Itä-Aasian videoikkuna: Kaupungistumisen heijastumia -näyttely nostaa esiin projektin keskeisimpiä teemoja ja on sen viimeinen osa.

Nopea kaupungistuminen ja kasvava globalisaatio ovat peruuttamattomasti muokanneet kaupunkitilaa ja elämäntapoja monissa itäaasialaisissa kaupungeissa. Näyttelyn teoksissa korostuu yleinen ristiriita: jotta kaupungit säilyvät elämisen arvoisina, tarvitaan ihmisten välistä solidaarisuutta, mutta eriarvoisuuden uhka kasvaa jatkuvasti. Taiteilijat tarkastelevat muun muassa Pekingin valtavaa horisontaalista mittakaavaa, Hongkongin vertikaalista hierarkiaa, Tokion sosiaalisia normeja, Soulin kilpailun sävyttämää elämäntapaa sekä Taipein ja ¬Fukushiman ympäristöongelmia. Erilaiset näkökulmat täydentävät ja haastavat toisiaan valottaen kaupunkien asukkaiden ja taiteilijoiden tuntemaa huolta ja toivoa globalisaation kasvavien vaatimusten keskellä.

TEEMANA VÄRIT/ Maire Gullichsen ja modernismi -sarja
Projektihuone, 12.02. – 29.05.2016
Kuraattori: Esko Nummelin

Näyttelyssä edetään antiikin filosofien värikäsityksistä värin tieteellisiin selityksiin ja niiden taiteellisiin tulkintoihin sekä edelleen 1900-luvun havaintoihin perustuvaan ajatteluun. Tavoitteena on hahmotella väri­kokemusta, värien välistä vuorovaikutusta sekä katsojan roolia aktiivisena toimijana näköhavainnon ja sen tulkinnan muodostumisen prosessissa. Teoreettisen osuuden rinnalla nähdään Maire Gullichsenin taidesäätiön ja Porin taidemuseon kokoelmista poimittuja teoksia.



ARTTU MERIMAA: Autochthonic Fantasy
Mediapiste, 12.02. – 29.05.2016
Termi “ktooninen” (kreikaksi khthonios, englanniksi chthonic) viittaa yleisesti ottaen maanaliseen. Kun Porin kaupunki paloi vuonna 1852, yli 70% väestöstä jäi kodittomaksi. Kaikkein köyhin väestöryhmä kaivoi asuntonsa kuivaan hiekkamaahan nykyisen kuudennen kaupunginosan alueelle. Puolittain maan alla olevat, vaatimattomasta puutavarasta, tuohia ja olkia hyödyntäen rakennetut yksinkertaiset asumukset muodostivat oman kaupunginosansa, viitisensataa asukasta sisältävän Kuoppakaupungin – eräänlaisen suomalaisen slummin. ­Keväällä 2014 Arttu Merimaa rakensi kuoppa-asumuksen rekonstruktion samalle alueelle, jossa kuoppa­kaupunki aikoinaan sijaitsi.  Autochthonic Fantasy on videoteos, joka dokumentoi rakennusprosessia ja asettaa sen vuoropuheluun erilaisten “maanalisuutta” fetisoivien narraatioiden kanssa. Maakuoppa-asumista ja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan syntyä tarkastellaan tässä eräänlaisena ktoonisena prosessina: mitä tulee näkyviin, mikä muodostuu, mikä muuttuu käsin kosketeltavaksi.





________________________________

Anni Venäläinen

ts. intendentti, näyttelypalvelut /chief curator (temporary)

+358 (0)44 701 7601

Porin taidemuseo/ Pori Art Museum

Eteläranta, 28100 Pori, Finland

poriartmuseum.fi




Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta