[Nayttelyposti] Sandvikens pärlor utställda i Vasa konsthall 2.4.-5.6.2016

Kalliokoski Ulla ulla.kalliokoski at vaasa.fi
Ke 6.Huhti. 10:12:45 EEST 2016


Sandvikens pärlor utställda i Vasa konsthall
I Vasa konsthall öppnades 2.4 utställningen Sandvikens pärlor, som med hjälp av bilder, kartor och föremål berättar om Sandvikens olika skeden samt framtidsplaner. Utställningens huvudteman är Sandviksvillan och parkområdet, idrotts- och rekreationsanvändning, boende samt det svunna Sandviken. Utställningen är interaktiv och där har man möjlighet att bl.a. märka ut sin egen favoritplats eller att berätta minnen från Sandviken. Utställningen är öppen till 5.6 och inträdet är fritt.

På utställningen lyfts flera intressanta detaljer fram om Sandvikens olika skeden. Bl.a. Sandviksvillans långa historia beskrivs. I Sandviksparken hölls t.ex. flera folkfester, av vilka den största var folkbildningsförbundets åttonde sång- och musikfest sommaren 1894. Hedersgäst var Zacharias Topelius, som hade skrivit texten till Wasa marsch, och bl.a. Robert Kajanus, Armas Järnefelt och Jean Sibelius ledde sina egna körverk.
Till Sandviken förknippas också idrotten starkt. Sandvikens stadion, som byggts för att betjäna fotbollen och friidrotten, färdigställdes 1937 och den är en av de få stadionanläggningarna som byggts före andra världskriget som finns bevarade. Travbanan byggdes i tiden på tillandningsmark, som på vintrarna tjänade som en omtyckt skridskobana på naturis. Där kunde man skrinna vintertid ända in på 80-talet, då banan flyttades till nya bobollsstadion.  Bobollsstadion är också byggt på tillandnings- och fyllnadsmark år 1988. Det var Finlands första bobollsstadion med täckt läktare.
Sandviken bjuder också på en miljö för boende och byggandet av stadsdelen har skett i olika skeden. På utställningen visas hur områdets olika delar byggdes upp samt aspekter på byggandet och även byggnader och funktioner som redan försvunnit från området. Vem kommer ihåg koloniträdgården i Rytilaakso, som numera har ersatts av parkområdet Arboretum? Och visste ni att det har funnits en sommarteater i Sandviksparken? Teatern, som brann år 1922, var populär inte bara i Vasa, utan även på annat håll i Finland och även i Sverige.
Bild- och kartmaterialet samt föremålen som finns utställda kommer från Österbottens museums samlingar, Vasa landsarkiv, Vasa stads centralarkiv, stadsbiblioteket, planläggningens arkiv och Museiverket.
Ytterligare upplysningar ger:
Utställningens ansvarsperson, landskapsmuseiforskare Kaj Höglund, kaj.hoglund at vaasa.fi<mailto:kaj.hoglund at vaasa.fi>, tfn 0400 669 039



VASA KONSTHALL

Senatsgatan 1 D, Vasa, tfn 06 325 3770 / 06 325 3800, öppet: ti-sö kl. 11-17, må stängt



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta