[Nayttelyposti] Kyökin kautta -teemanäyttely Hotelli- ja ravintolamuseossa

Tiina Nyyssönen tiina.nyyssonen at hotellijaravintolamuseo.fi
Ti 3.toukokuu. 13:26:55 EEST 2011


KYÖKIN KAUTTA - koruja ja taidekäsityötä kierrätysmateriaaleista 3.5.-28.8.2011


Hotelli- ja ravintolamuseon kierrätysaiheisessa teemanäyttelyssä   selviää, voiko pianonkoskettimia tai pelikortteja kantaa kaulalla, miltä   näyttää koru, jonka voi päivän päätteeksi syödä sekä millaisia   koristuksia käyttää ympäristökatastrofista selvinnyt asfalttisoturi.   Taiteilijoiden käsissä hylätyt käyttöesineet, ruoka-aineet ja   keittiöjäte voivat saada uuden muodon ja elämän. Mervi Porrassalmi,   Liisa Tervinen ja Jaana Tuomisto työskentelevät käytettyjen ja   kierrätettyjen materiaalien parissa. Näyttelyn teokset ottavat kantaa   muun muassa lähiruoan ja kestävän kehityksen puolesta. Yllättävät   materiaalivalinnat ja niiden yhdistelmät ovat olennaisessa osassa,   samoin materiaalien alkuperä ja niihin liittyvät tarinat.      

Toisten hylkäämät tavarat ovat pääosassa Mervi Porrassalmen   koruteoksissa. Porrassalmen työt ovat ajattomia ja trendien   ulottumattomissa: isoäidin aterimista voi syntyä koru, joka kestää   sukupolvien ajan. Porrassalmi käyttää materiaaleinaan vanhoja   käyttöesineitä, teollisuusjätettä sekä roskiksista ja metsistä   löytyneitä aarteita.  

Liisa Terviselle korut ovat ylellisyysesineitä: kun ruoka   hyppää lautaselta kaulaan, se muuttuu arkisesta ylelliseksi. Toisin kuin   timantteja, ruokaa tarvitsemme päivittäin. Kaikilla ei kuitenkaan ole   riittävästi ruokaa, emmekä aina muista arvostaa sitä tarpeeksi.   Työstäessään ruoka-aineista valmistettuja koruja Tervinen on omien   sanojensa mukaan oppinut näkemään kauneutta vaikkapa käytetyissä   teepusseissa, kuivapastoissa ja kananmunan kuorissa.  

Jaana Tuomiston töissä korostuvat ekologisuus, eettisyys ja   esteettisyys. Erilaisia materiaaleja yhdistelemällä Tuomisto pyrkii   luomaan arvottomana pidetystä materiaalista visuaalisesti arvokasta ja   kiinnostavaa. Hän suunnittelee työnsä siten, että ne ovat korjattavissa,   purettavissa ja lopulta lajiteltavissa jätteeksi. Näyttelykorujen   lähtökohtana on ympäristökatastrofin muokkaama fiktiivinen maailma.   Materiaaleina on käytetty eloperäistä kotitalousjätettä: kalan   selkänikamia ja uimarakkoja, pässinsarvia, linnunsulkia ja sianrakkoa.  

Näyttely avoinna ti–su klo 11–18 (27.6.–31.7.2011 ke–su klo 11–18). Pääsymaksu 2 € / 1 €.   

Lisätietoa: Anni Pelkonen, (09) 6859 3722, anni.pelkonen at hotellijaravintolamuseo.fi

---
Teitä tiedotti:

Tiina Nyyssönen
museoassistentti
Hotelli- ja ravintolamuseo

Tallberginkatu 1 G 60
00180 Helsinki
puh. (09) 6859 3755


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta