[Nayttelyposti] Saksalaista valokuvataidetta Mikkelin taidemuseossa

Hyvönen Paula Paula.Hyvonen at mikkeli.fi
Ma 29.Maalis. 15:56:08 EEST 2010


TIEDOTE



HIROYUKI MASUYAMA - The Time Travel

Mikkelin taidemuseo 26.3. - 2.5.2010




Mikkelin taidemuseolla on ilo esitellä kansainvälistä valokuvataidetta, jota ei aikaisemmin Suomessa ole nähty. Japanilaissyntyisen Hiroyuki Masuyaman (s. 1968) teoksia on ollut esillä niin Keski-Euroopassa kuin Aasiassakin, mutta Suomessa Mikkelin taidemuseon näyttely on hänen ensimmäinen. Hiroyuki Masuyama valmistui taidemaalariksi vuonna 1991 Tokion kuvataideakatemiasta. Tämän jälkeen hän suoritti lisäopintoja seinämaalauksesta samassa kuvataideakatemiassa 1991 - 1993. Vuosina 1995 - 1999 Masuyama opiskeli Düsseldorfin taideakatemiassa sekä 1999 - 2001 Kölnin Mediataiteen akatemiassa valokuva- ja mediataidetta. Yksityisnäyttelyitä hän on pitänyt vuodesta 1994 alkaen.

Masuyaman valokuvateoksissa moderni kuvankäsittelyohjelma kohtaa saksalaisen 1800-luvun maalaustaiteen romantiikan. Düsseldorfissa asuva ja työskentelevä valokuvataiteilija on rakentanut kahden taidemaalarin Caspar David Friedrichin (1774 - 1840) ja William Turnerin (1775 - 1851) maalauksia uudestaan tuhansista eri valokuvista. Masuyama on kuvannut teoksiaan varten maisemia, kasveja, puita, pilviä, merta ja jäätä, joista hän tietokoneella useiden kuukausien ajan on koostanut friedrichmäisiä ja turnermaisia teoksia (esim. Das Eismeer 1823/34, 2007). Lopullisia teoksia voisi luonnehtia kollaaseiksi, joissa taiteilija on yhdistänyt ottamansa kuvat alkuperäisen maalauksen mukaisesti. Masuyama elävöittää usein jo taidehistoriallisiksi ikoneiksikin nousseet teokset tavalla, joka resonoi nykypäivää ja herättää henkiin teosten universaalin luonteen. Samalla hän katsoo maailmaa oman ajan ja paikan linssin läpi.

Masuyama tarkastelee teoksissaan ajan ja paikan suhdetta. Flight-teossarjaa varten (2002 - 2007) taiteilija kuvasi lentomatkojensa aikana ikkunasta näkyvää maisemaa joka 20. sekunti. Näistä sadoista kuvista hän koosti monumentaalimaisia teoksia (mm. 44 m pitkiä), joita voisi pitää visuaalisina matkakertomuksina. Flowers-sarjassa sekoittuvat kolmen vuoden aikana kuvatut kukat yhdeksi vuodenaikojen vaihtumisten kollaasiksi.

Masuyaman teokset hämmentävät tarkkuudellaan, detaljeillaan ja ällistyttävällä työmäärällä, jonka taiteilija on teostensa valmistamiseen käyttänyt: yhden teoksen työstäminen tietokoneella on saattanut kestää jopa 2 - 3 vuotta. Taiteilijalla tosin on useampi teos työn alla, joten yhden teoksen valmistusaikaa on mahdoton tarkalleen laskea. Joka tapauksessa Masuyaman tekniikka vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa. Taiteilija on sanonutkin rakastavansa pikkutarkkojen yksityiskohtien hiomista ja teosten hidasta valmistustekniikkaa. Teokset ovat rakenteeltaan kaksiosaisia: seinään asennettujen valokaappien päälle on kiinnitetty suuret digikuvat, eräänlaiset väridiat, joiden värit led-valot saavat hehkumaan.
Näyttelyssä on esillä 13 valokuvateosta ja 4 videoteosta vuosilta 2000 - 2009. Näyttely on toteutettu yhteistyössä hampurilaisen Galerie Sfeif-Semlerin kanssa.

Lisätietoa:
www.mikkeli.fi/museot<http://www.mikkeli.fi/museot>
http://hiroyukimasuyama.com/
www.sfeir-semler.com<http://www.sfeir-semler.com/>










Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta