[Nayttelyposti] Virka Galleriassa Balthazar Korabin valokuvia Eero Saarisen arkkitehtuurista

Kostamovaara Anni Anni.Kostamovaara at hel.fi
Ma 15.Maalis. 10:41:11 EET 2010


BALTHAZAR KORAB & EERO SAARINEN
Valokuvan ja arkkitehtuurin vuoropuhelu 12.3. - 18.4.2010


Arkkitehti Eero Saarisen (1910 - 1961) syntymästä tulee 20. elokuuta kuluneeksi 100 vuotta. Virka Galleriassa on esillä Saarisen aikalaisen ja ystävän, valokuvaaja Balthazar Korabin valokuvia Saarisen arkkitehtuurista. Kuvissa kaksi taidemuotoa - arkkitehtuuri ja valokuva - muodostavat yllättävän ja erottamattoman liiton.

Näyttelyssä esillä olevat mustavalkoiset vedokset edustavat erityistä otosta Balthazar Korabin laajasta tuotannosta. Mukana on Saarisen tunnetuimpia rakennuksia, kuten monumentaalinen St. Louisin muistomerkki Gateway Arch, puhdaslinjainen Miller House ja futuristinen TWA-terminaali John F. Kennedyn lentokentällä. Kuvia täydentävät Korabin omat kommentit sekä Minnesotan yliopiston apulaisprofessorin John Comazzin tekstit. Näyttelyn kuvat on valittu yhdessä Balthazar Korabin, Monica Korabin ja Christian Korabin kanssa.

Balthazar Korab syntyi vuonna 1926 Unkarissa ja opiskeli arkkitehtuuria sekä Budapestissä että Pariisissa. Eero Saarinen palkkasi hänet toimistoonsa pian Korabin Yhdysvaltoihin muuton jälkeen vuonna 1955. Kolme vuotta kestänyt työsuhde osui Eero Saarinen & Associates´n (ESA) tuotteliaimmalle kaudelle, jolloin Korab dokumentoi lukuisia ESAn pienoismalleja, prototyyppejä ja suunnitteluprojekteja.

Balthazar Korabia pidetään yhtenä 1900-luvun jälkipuoliskon maineikkaimpana ja tuotteliaimpana arkkitehtuurivalokuvaajana. Monista Korabin valokuvista on tullut ikoneita, joissa tiivistyvät aikakauden modernistiset tavoitteet. Korabin tausta arkkitehtina on vaikuttanut myös hänen työhönsä valokuvaajana. Hän pystyi ymmärtämään arkkitehtuurin muotokieltä ja onnistui tavoittamaan arkkitehtien ajatukset oman kokemuksensa kautta. Korab on itse todennutkin olevansa enemmän "arkkitehti, joka valokuvaa kuin valokuvaaja, joka tuntee arkkitehtuuria."


BALTHAZAR KORAB & EERO SAARINEN - Valokuvan ja arkkitehtuurin vuoropuhelu on avoinna Virka Galleriassa 12.3. - 18.4.2010, ma-pe 9-19, la-su 11-17. Näyttelyyn on vapaa pääsy



KOTI ON SIELLÄ MISSÄ TYÖ ON - Eliel ja Eero Saarinen Yhdysvalloissa

Näyttely on avoinna Hvitträskissä 11.3.2010 - 22.12.2010, www.hvittrask.fi.

Susan Saarisen esitelmä ja keskustelutilaisuus Suomen kansallismuseossa lauantaina 13.3. klo 14.


Virka Galleria, Kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11-13 / Sofiankatu 1
(09) 310 111 11 , www.virka.fi<http://www.virka.fi> / virkainfo at hel.fi<mailto:virkainfo at hel.fi>





Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta