[Nayttelyposti] Keramiikka koskettaa -näyttely Lapinlahden taidemuseolla

Lapinlahden taidemuseo info at eemil.fi
Ke 24.Syys. 13:16:38 EEST 2008


Hei,

Lapinlahden taidemuseolla on esillä näyttely Keramiikka koskettaa - Uniikkiteoksia ja käyttökeramiikkaa 27.9.-15.11.2008. Museo on avoinna ke-su klo 12-16

Keramiikka koskettaa -näyttely esittelee kolmen pohjoissavolaisen keramiikkataiteilijan töitä. Esillä on sekä ainutlaatuisia taideteoksia että keraamikkojen tuottamaa käyttöesineistöä. Yhteistä kaikille kolmelle keraamikoille on pyrkimys koskettaa ihmistä.

Karin Keitel - Tulen viemää. Keitel tuo Lapinlahdelle kesän Flamenco! -näyttelyn teokset täydentäen niitä uusilla. Työt ovat värimaailmaltaan punaista, mustaa ja valkeaa - tulen viemää. Ajatus tulen viemää kuvaa flamencoon liittyvää tulista tunnetta ja vahvuutta, joka on saanut tanssia muutaman vuoden harrastaneen  keraamikon pauloihinsa. Flamencon todelliset taitajat heittäytyvät, purkavat tanssiin koko elämänsä, sen tuskat ja riemut.  Samoja ominaisuuksia tarvitaan keraamikon työssä. Keramiikan valmistus vaatii fyysistä voimaa ja taitoa, toisaalta herkkyyttä ja luovuutta. Tähän työhön sisältyy ainainen tunnetilojen vuoristorata, ongelmien ylipääsystä onnistumisen riemuun. Myös keraamikko laittaa jokaiseen esineeseen palasen itsestään, mutta työ on lopullisesti onnistunut vasta silloin kun se herättää tunteen asiakkaassa.

 

Jenni Linnove - Raskasta ja keveää. Linnove työskentelee enimmäkseen käyttöesineiden parissa. Astiat ovat keraamikon perustyötä sekä samalla loppumaton haaste. Paitsi arjen itsestään selvä käyttöesine, on astia esine, joka kantaa mukanaan runsaasti symboliikkaa aikojen takaa. Tästä symboliikasta ja sen myötä syntyneistä ajatuksista kumpuavat Keramiikka Koskettaa -näyttelyyn tulevat uniikkityöt. Ihminen itse vertautuu astiaan tai elämä maljan sisältöön. "Usein olemmekin heikkoja astioita, ehkä jopa rikki menneitä, haurastuneita tai muuten kaukana täydellisyydestä" Linnove kertoo. Siitä huolimatta elämä voi olla kaunista, samalla raskasta ja keveää. Raskaat ja keveät esineet puhuvat hiljaista kieltään. Vaillinaisestakin muodostuu omaperäinen kuvio, ainutlaatuinen esteettinen kokemus.

 

Jari Puttonen - Materiaali kiertää. Puttonen on pyrkimässä irti raaka-aineiden puhtauden ja laadun normeista työskenneltyään 20 vuotta teknisesti vaativan alihankintatyön parissa. Vanhat massaerät, käyttämättömät lasitteet, epäonnistuneet esineet ja kaikki muu polttamalla yhteen sulatettava materiaali saa nyt uuden muodon. Näin materiaali kiertää. Jari Puttosen tarkoituksena on herättää kysymys siitä, haluammeko aina vain puhtaammista raaka-aineista valmistettuja kauniita ja sileitä esineitä, vai onko mahdollista valmistaa esineitä käyttötarkoituksen mukaan, huomioiden raaka-ainevalinnat. Esillä olevat esineet eivät ole käyttöesineitä, vaan uniikkeja teoksia, materiaali- ja rakennekokeiluja. Teoksissa Puttonen on lisäksi halunnut huomioida näkörajoitteisia ihmisiä, joille taide ei avaudu katsomalla vaan tunnustelemalla. Keramiikka jos mikä on materiaalina sellainen, jota pitää saada koskettaa ja tunnustella: sileä, karkeaa, rouheaa, mattaa, lasimaista. 



Samaan aikaan taidemuseolla on esillä myös lasten ja nuorten taiteen perusopetuksen näyttely Aika Matka. 



Lisätietoja:



Sanna Marin-Kainulainen

vt. amanuenssi

Lapinlahden taidemuseo
p. (017) 732 288
e-mail: info at eemil.fi
www.eemil.fi

 



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta